2006 prins Jakob de eerste (Homan) adjudant Linda Schipper

Prins Jakob 1 met de sleutel van de stad op zak vier dagen lang de bovenste baas in huis ASSEN – Hoewel het carnaval hier ondanks alle pogingen en goede bedoelingen nog niet echt wil ingroeien is er toch wel wat geïmpor-teerd van de eeuwenlange zuidelijke euforie die vier dagen het leven beheerst voordat de vastentijd ingaat. Dankzij de Narren van Pitlo wordt Assen ermee geconfronteerd en het geeft, hoewel niet massaal, toch kleur aan de laatste donkere dagen van de winter.

Vrijdagmiddag konden de Narren zich dubbel en dwars manifesteren, want Prins Jakob 1 mocht in het stadhuis voor de duur van vier dagen de sleutel van de stad beheren, hem in de collegekamer op de tweede verdieping over-handigd door loco-burgemeester Gerrit Piek. Dat gebeurde in het bijzijn van diens collega’s Theo Verdegem en Ruud Wiersema alsmede gemeente-secretaris Bernard Mencke en mevr. Marjan Bouma in haar functie van staffunctionaris Representatie. Deze plechtigheid vond dus in een grote mate van beslotenheid plaats en zelfs zodanig dat in het stadhuis zelfs de portier een zoekende naar de plechtigheid de richting niet spontaan kon aangeven.

Daardoor ontstond er een vertraging die veroorzaakte dat het moment supreme – het overhandigen van de sleutel – niet kon worden vastgelegd.

Maar het is uiteindelijk toch nog wel goed ge-komen, want intern had men de camera gehanteerd waardoor loco Piek toch nog in het AsserJournaal in zijn officiële functie kan worden geopenbaard.(foto’s Linda van Leeuwen) Toen de machtsovername achter de rug was keerde het gezelschap op de vlakke vloer terug en hield zich enige tijd op in de raadzaal met wat drankjes en hapjes, los van het volk dat zich in de expositiehal van het stadhuis ophield. Die expositie is er vanwege de introductie van de pas opgerichte Asser Vereniging van Kunstenaars. Prins Jakob had tijdens de uitwisseling van toespraken nog opgemerkt dat hij en zijn gevolg best een rol hadden kunnen en willen spelen bij dat kunstenaarsgebeuren, maar daar was kennelijk niet aan gedacht.

Ook had hij met de raadsverkiezingen in aantocht nog de deur open gezet voor kandidaat raadsleden die niet worden gekozen. Er is altijd nog wel een zetel te bemachtigen in de Raad van Elf.

In de hal werd ook Bartje nog even in de carnavalssfeer betrokken door hem een blinkende medaille om de nek te hangen.

Stadsprins Jakob en zijn gevolg verlieten daarna het stadhuis om op een versierde aanhangwagen een kleine optocht door de stad te maken met als doel de thuisborcht Markzicht. Vandaar ging het tot verrassing van Jakob 1 en zijn adjudante Linda naar supermarkt Poiesz in het Noorderpark, waar beiden werkzaam zijn. Daar hing bij de groentenafdeling een grote sleutel met daarover een kleed dat door hen moest worden weggetrokken om die grote replica van de stadssleutel alsmede een grote foto van hen beiden aan het winkelend publiek te tonen, die daar tot en met dinsdag zal blijven hangen. Dan moet ook de sleutel weer terug naar het stadhuis.

Door Prins Jakob werden bedrijfsleider Leonard Beyert en zijn assistent

Michel Hut opgenomen in zijn Huisorde en zij kregen als bewijs daarvan de daar bijbehorende versierselen omgehangen. Dat was voldoende reden om tot slot van de officiële carnavalsdag een vrolijke polonaise door de supermarkt te maken.