2008 toespraak

Narren van Pitlo willen nieuwe residentie en een Groene Golf


Burgemeester deed afstand van Stadssleutel maar ontving Rugzakje retour

ASSEN – Zoals de traditie betaamt werd tijdens de opening van het Asser carnaval de sleutel van de stad overhandigd aan Prins Karnaval Marcel de Eerste die met   adjudant Jan en gevolg naar het stadhuis was gekomen. Daar werden ze welkom geheten werden door mevrouw Marjan Bouwma, ambtenaar  ‘Protocol en Representatie’. Zij leidde het bonte gezelschap naar de bestuurskamer om hun opwachting te maken bij burgemeester Sicko Heldoorn en wethouders Alex Langius, Henk van Hooft en Jaap Kuin

Voor de burgemeester was het de eerste keer. “Toen wethouder Jaap Kuin en ik hoorden dat we zo kort na mijn intrede en zijn toetreding tot het college hoorden, dat we nu al de sleutel van de stad af moesten geven, was dat wel even schrikken. Maar we werden bijgepraat en gerustgesteld dat de sleutel bij de Narren van Pitlo in goede handen zou zijn”. Daarom hing hij in vol vertrouwen de hem toegereikte sleutel om de hals van stadsprins Marcel, die het college  in een korte toespraak dankte voor het in de Narren gestelde vertrouwen.

Het moest hem ook van het hart dat de jarenlang beheerde residentie Markzicht de Narren helaas is ontvallen en dat er gehoopt wordt op een spoedige vervanging. Ook sprak hij de wens uit of er voor de stoplichten  een ‘groene golf ’ geregeld kan worden, waardoor het verkeer wat vlotter door kan rijden.

De Prins overhandigde de burgemeester een pot met daarin een stek van de kastanjeboom die op de Brink heeft gestaan. Het op de met vakantie zijnde wethouder Chris de Wal na voltallige college onderhield zich hierna geruime tijd met het prinselijk gevolg en kreeg daarbij  alles te horen over de gebruiken bij het vieren van carnaval. Erelid Van de Narren van Pitlo Luuk Kuipers hing daarna  de burgemeester een onderscheiding met veel versierselen om, die hem voor de carnavalsclub kwalificeerde als ‘Sicko de Eerste’

En om alvast iets te wennen aan de gebruiken en gewoonten in deze kringen, kreeg hij een rugzakje met carnavalattributen.

Ook zat er  een ouderwetse single in met daar op het lijflied van de Narren van Pitlo.

Omdat de burgemeester moest bekennen dat hij helaas niet meer in bezit is van een platenspeler en toch wel benieuwd was hoe dat lied klinkt, werd het spontaan en uit volle borst door Luuk en de aanwezige Narren gezongen. Ter afsluiting van de plechtigheid was er onder genot van een hapje en een drankje nog een gezellig samenzijn.

Mevrouw Bouma reikte tot slot namens de gemeente de Narren van Pitlo echte Chinese eetstokjes aan, hen daarmee indoctrinerend dat de stad inmiddels volop in het Chinajaar gedompeld is.

Bijdrage Ineke Heijting